Буржуйка своїми руками: покрокова інструкція з кресленнями та схемами, як зробити найефективнішу піч з металу та цегли.

Підготовка матеріалів для роботи

Стара металева бочка або газовий балон далеко не завжди є під рукою. З цієї причини найчастіше саморобні печі виготовляють із листового заліза.

Для роботи потрібно підготувати наступний набір:

  • Листовий метал, кількість якого залежить від вибраних розмірів конструкції.
  • Креслення або схема, які можна знайти у вільному доступі.
  • Сталеві куточки, товщина яких становить 5 мм.
  • Для димової труби знадобиться металева труба діаметром до 18 см.

Для з’єднання деталей у єдину конструкцію необхідний зварювальний апарат. Для різання металу краще використовувати болгарку та комплект відповідних дисків.

Складання печі буржуйки (покрокова інструкція)

Класичний корпус буржуйки має вигляд прямокутника. Така форма найбільш оптимальна і зручна для самостійного складання.

Безпосередньо перед роботою майстру необхідно підготувати сталеві листи, кількість яких становить 6 штук.

П’ять частин є основними (дно, дах, задня та дві бічні стінки). У передню стінку врізаються двері топки і, якщо передбачена дана деталь, дверцята зольника.

Детальна інструкція зі збирання печі:

  1. Насамперед працюють з дном та бічними стінками.
  2. Для цього по черзі приварюють стінки до основи. Стінки повинні розташовуватися у вертикальній площині, що регулярно перевіряється за допомогою рівня.
  3. Щоб не порушувати якість складання, слід попередньо зробити 2-3 зварювальні точки. Лише після перевірки рівня розташування стін можна остаточно фіксувати деталі.
  4. Наступним етапом приварюється задня стінка корпусу.
  5. Простір внутрішнього коробу ділять на три відсіки, кожен з яких виконуватиме певну функцію.
  6. Топ печі та відсік для зольника ділять за допомогою колосникових грат. Для виготовлення подібної решітки використовується звичайна решітка, з бокових контурів якої приварюються металеві куточки. Кути повинні розташовуватися на висоті 15 см. Щоб грати міцно фіксувалися всередині короба, на кінцях додатково приварюють смужки зі сталі, ширина яких досягає 3 см.
  7. Найбільш оптимальною відстанню між суміжними пластинами решітки має становити 4-5 см.
  8. Готову решітку просто встановлюють у металевий корпус.Не слід остаточно приварювати сталеві смужки до внутрішніх кутів короба, оскільки грати іноді необхідно знімати для чищення.
  9. Наступним етапом по верхньому контурі короба приварюють два прути, на яких встановлюється відбивач. Цю деталь можна зробити знімною, що зумовлено особливостями використання печі.
  10. Перед відбивачем роблять отвір, призначений для відведення диму з топки. До країв отвору приварюють трубу із товстими стінками.






В останню чергу монтується кришка та передня стінка. На передній панелі корпусу попередньо вирізають отвори під кришки топки та зольника, а потім приварюють поворотну фурнітуру і самі дверцята. Розмір дверцят не має особливого значення, головне, щоб рознімання було зручне для закладки дров та інших видів палива.