Підготовка матеріалів для роботи
Стара металева бочка або газовий балон далеко не завжди є під рукою. З цієї причини найчастіше саморобні печі виготовляють із листового заліза.
Для роботи потрібно підготувати наступний набір:
- Листовий метал, кількість якого залежить від вибраних розмірів конструкції.
- Креслення або схема, які можна знайти у вільному доступі.
- Сталеві куточки, товщина яких становить 5 мм.
- Для димової труби знадобиться металева труба діаметром до 18 см.
Для з’єднання деталей у єдину конструкцію необхідний зварювальний апарат. Для різання металу краще використовувати болгарку та комплект відповідних дисків.
Складання печі буржуйки (покрокова інструкція)
Класичний корпус буржуйки має вигляд прямокутника. Така форма найбільш оптимальна і зручна для самостійного складання.
Безпосередньо перед роботою майстру необхідно підготувати сталеві листи, кількість яких становить 6 штук.
П’ять частин є основними (дно, дах, задня та дві бічні стінки). У передню стінку врізаються двері топки і, якщо передбачена дана деталь, дверцята зольника.
Детальна інструкція зі збирання печі:
- Насамперед працюють з дном та бічними стінками.
- Для цього по черзі приварюють стінки до основи. Стінки повинні розташовуватися у вертикальній площині, що регулярно перевіряється за допомогою рівня.
- Щоб не порушувати якість складання, слід попередньо зробити 2-3 зварювальні точки. Лише після перевірки рівня розташування стін можна остаточно фіксувати деталі.
- Наступним етапом приварюється задня стінка корпусу.
- Простір внутрішнього коробу ділять на три відсіки, кожен з яких виконуватиме певну функцію.
- Топ печі та відсік для зольника ділять за допомогою колосникових грат. Для виготовлення подібної решітки використовується звичайна решітка, з бокових контурів якої приварюються металеві куточки. Кути повинні розташовуватися на висоті 15 см. Щоб грати міцно фіксувалися всередині короба, на кінцях додатково приварюють смужки зі сталі, ширина яких досягає 3 см.
- Найбільш оптимальною відстанню між суміжними пластинами решітки має становити 4-5 см.
- Готову решітку просто встановлюють у металевий корпус.Не слід остаточно приварювати сталеві смужки до внутрішніх кутів короба, оскільки грати іноді необхідно знімати для чищення.
- Наступним етапом по верхньому контурі короба приварюють два прути, на яких встановлюється відбивач. Цю деталь можна зробити знімною, що зумовлено особливостями використання печі.
- Перед відбивачем роблять отвір, призначений для відведення диму з топки. До країв отвору приварюють трубу із товстими стінками.
В останню чергу монтується кришка та передня стінка. На передній панелі корпусу попередньо вирізають отвори під кришки топки та зольника, а потім приварюють поворотну фурнітуру і самі дверцята. Розмір дверцят не має особливого значення, головне, щоб рознімання було зручне для закладки дров та інших видів палива.